Josep Juste i Martí

Mestre de corda tradicional i conjunt instrumental
nav_value 1

Naix a Alboraia el 1977. Comença els seus estudis de Solfeig i Guitarra el 1984 a la Societat Musical d’Alboraia. El 1998 també en aquesta S.M. comença els seus estudis de dolçaina, i el 1999 al Conservatori Municipal «José Iturbi» de València amb el professor Xavier Richart, amb qui finalitza els estudis durant el curs 2004/2005. L’any 2002 obté la Menció d’Honor al I Premi d’Interpretació de Dolçaina «Ciutat d’Algemesí» en la categoria de dolçainer solista. El curs 2010/2011, també en aquest Conservatori i amb el professor Xavier Richart, acaba els estudis oficials de dolçaina obtenint la menció d’honor de final de Grau Professional. El curs següent comença els estudis superiors de música al Conservatori Superior «Joaquín Rodrigo» de València en l’especialitat de Musicologia, obtenint el títol el 2016. A més, està en possessió del títol de Mestre de Dolçaina, expedit per la Federació Valenciana de Dolçainers i Tabaleters, entitat de la qual, a més, ha segut membre de la Junta Directiva.

Ha segut professor de diversos instruments de corda (bandúrria, llaüt, guitarró, guitarra…) a l’Escola Municipal de Picanya, Grup de Danses «El Trencall» de Carlet i Grup «El Piló» de Burjassot, i professor de Dolçaina al Centre d’Estudis «Dol-i-Tab» de Benicàssim, Escola de Música Tradicional «La Brama» de Bonrepòs i Mirambell, Conservatori Municipal de Silla, al C.E.M. d’Alginet i entre 2001 i 2008 va ser mestre de dolçaina, tabal i conjunt a l’EMTiD d’Algemesí. Actualment és professor de dolçaina i tabalet i a la S.M. d’Alboraia, on a més dirigeix la seua Colla de Dolçainers i on també ha format part, com a percussionista, de la seua banda de música. També ha dirigit la Colla de Dolçainers i Tabaleters «Els Traginers» de Pedreguer.

Ha segut membre dels grups Badall, Abartrell, La Beniterrània, La Colla d’Algemesí, Sonadors de la Guaita, Ballàgora, Carraixet, de la Rondalla del Grup de Danses Alimara i «Som Romancers», i en l’actualitat és membre del grup «La Xe-ranga». També es dedica al món del Cant Valencià en diverses facetes, tant com a cantador i com a músic (dolçaina, guitarró, guitarra,…).

Ha composat diverses peces per a dolçaina i percussió i altres instruments, destacant les obres composades per encàrrec de la Junta de Festes de Castelló per al Pregó de la Magdalena de 2007 i per a la Galania de l’any 2008, i el «Ball de Gegants d’Algemesí» peça que s’interpreta en les festes a la «Mare de Déu de la Salut» d’eixa localitat i declarades en 2011 Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO.

Ha participat com a actor-cantant en les representacions de les sarsueles «Agua, azucarillos y aguardiente» (en el paper de Vicente) i «La Revoltosa» (en el paper de Cándido) portades a terme per l’orquestra i cor de la S.M. d’Alboraia els anys 2012 i 2013.

Ha col•laborat en diverses gravacions, bé com a intèrpret o com a compositor. A més a més, ha col•laborat o col•labora habitualment amb diversos Grups de Danses (Grup de Restauració de València, El Poblet de Godella, La Senyera de València, Santa Bàrbara de València…) Cantadors de Cant Valencià (Josep Aparicio «Apa», Teresa Segarra, Pilareta, Marisé de Montolivet, Jacint d’Alcàsser, Toni d’Énguera…), Grups de Folk (Al Tall, Aljub, Trencaclosques…), Colles de Dolçainers (La Inestable, La Brama de Bonrepòs i Mirambell, La Degollà d’Alcoi…), Grups de Teatre (Companyia de Teatre Quimera, Rodamons Teatre…), Bandes de Música (S.M. Sta. Cecília de Cullera, Ateneu Musical d’Albalat de la Ribera, Banda Municipal de València, S.M. d’Alcàsser, Banda de Vinalesa…), Corals (Cor de L’Eliana, Coral Polifònica de la S.M. d’Alboraia…) i d’altres com grups de rock (Bandolers, Obrint Pas…) i espectacles de tota mena.