Alejandro Blay

Director de l'escola i mestre de dolçaina

Naix a València el 1967. Als quatre anys d’edat va començar els seus estudis musicals de Solfeig, i formà part de l’orquestra de pols i pua del Col·legi “Teodoro Llorente” de València. 

Ha realitzat els seus estudis musicals en els Conservatoris de: València, José Iturbi, i Oscar Esplá, on va obtindre el títol de professor de música en l’especialitat de Percussió. En el terreny de la música tradicional s’hi va introduir el 1979 amb el Tabalet, i el 1983 començà els seus estudis de Dolçaina en el Conservatori José Iturbi de València, obtenint la qualificació d’Excel•lent en tots els cursos. Durant el curs 93/94 va decidir ampliar els seus coneixements de la mà de Xavier Richart, obtenint la qualificació d’Excel•lent.

L’any acadèmic 2006/07, en el Conservatori Professional d’Albaida i amb la qualificació d’Excel•lent, va ser el primer dolçainer que va finalitzar els estudis de grau professional en l’especialitat de Dolçaina des del seu reconeixement.

El curs 2010/11 es va llicenciar a Barcelona (ESMUC) en instruments tradicionals, obtenint la qualificació d’Excel•lent en totes les assignatures. Centra els seus esforços en tres àmbits: Pedagogia, Investigació i Interpretació.

Des del 1983 ha impartit classes de Dolçaina, Tabalet i Percussió en diferents grups. Ha sigut professor de Dolçaina i Tabalet al conservatori professional de música de Silla, al conservatori professional de música “Joaquim Rodrigo” de Sagunt i al conservatori professional de música “Mestre Tàrrega” de Castelló.

 En l’actualitat, és professor de Dolçaina i Tabalet a la Universitat Popular de l’Excel•lentíssim Ajuntament de València, i a l’Escola de Música Tradicional de Bonrepòs i Mirambell.

És director de l’esmentada Escola de Música Tradicional i també de la colla “La Brama” de Bonrepòs i Mirambell, així com de l’Escola Musical de Tabal i Dolçaina d’Algemesí.

Ha col•laborat amb Xavier Richart en l’ edició de la col•lecció “Estudiant la Dolçaina”, i es coautor dels llibres: Estudiant la Dolçaina “Tècnica i Expressió” i Estudiant el Tabalet.

Com sol passar a la majoria de dolçainers, els seus orígens han estat lligats al folklore i a les festes populars. Mogut per l’interès per difondre la música tradicional i el folklore valencià, ha actuat pertot arreu de la nostra comunitat, així com en nombrosos països, com ara Itàlia, Portugal, França, Alemanya, Bèlgica, EEUU, etc.

Ha col•laborat amb nombroses i diverses formacions musicals, com ara orfeons, bandes de música, orquestres i altres tipus d’agrupacions musicals i instrumentals. Entre aquestes col•laboracions cal destacar les realitzades amb grups com ara “Trullars”, La “Xafigà” de Muro, “Urbàlia”, etc., així com la seua col•laboració com a solista amb l’Orquestra de València, Mare Nostrum, l’Orfeó Navarro Reverter, i nombroses bandes de música, entre les quals cal destacar la Banda Municipal de València i la Banda Municipal d’Alacant. Ha col·laborat en diverses gravacions amb diferents grups i entitats, entre les quals hem d’anomenar: La Inestable, Generalitat de Catalunya, Orfeó Navarro Reverter, Banda de Música d’Alba de Tormes, la Xafigà de Muro, Canal 9, etc.

És membre fundador de “La Inestable, Dolçaina i Tabal”. Ha sigut jurat dels premis d’interpretació Ciutat d’Algemesí, Certamen d’Altea i d’altres.

 

Groups